MARIJAMPOLIEČIAI RAGINTI NEIŠMESTI MAISTO | „Maisto bankas“

MARIJAMPOLIEČIAI RAGINTI NEIŠMESTI MAISTO

2014-09-08

Prasidėjus rudeniui, „Maisto banko“ projektas „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje!“ toliau tęsė renginių ciklą po regionus. Rugsėjo pradžioje Marijampolėje įvyko antroji apvalaus stalo diskusija bei praktinės dirbtuvės šio krašto nevyriausybinių organizacijų ir socialinių įstaigų aktyvistams, maisto pramonės ir prekybos bendrovių, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovams.

Svečius priėmusioje Marijampolės savivaldybėje vyko apvalaus stalo diskusija apie tai, ką reikia padaryti, kad maisto pramonėje ir prekyboje atliekantys produktai galėtų būti perduodami labdarai nepasiturintiems maitinti. Šiuo metu Lietuvoje dar vis išmetama daugiau, kaip 0,5 mln. tonų maisto. Todėl „Maisto bankas" aktyviai ragino Marijampolės regione veikiančius gamintojus, ūkininkus, prekybininkus, savivaldybių ir socialinių įstaigų bei organizacijų atstovus suvienyti jėgas ir drauge dirbti, kad kuo daugiau vartojimui tinkamo atliekančio maisto būtų galima perduoti skurstančių maitinimui.

Praktinių dirbtuvių metu pristatytas virtualus atliekančio maisto žemėlapis, kitos optimizuoti procesus galinčios padėti priemonės. Su vietinėmis socialinėmis organizacijomis aptartos paramos maistu organizavimo aktualijos ir geresnio darbo organizavimo būdai.

Dar ankstyvą rytą prieš apvalaus stalo diskusiją būrelis „Maisto banko", „Caritas“, maltiečių ir samariečių organizacijų aktyvistų aplankė vietinę „Arvi kalakutai" gamyklą, kur ne tik susipažino su aukštais maisto tvarkymo standartais, bet ir išsiaiškino atliekančio maisto panaudojimo labdarai galimybes.

Vakare Marijampolės kino teatre „Spindulys" miesto bendruomenei pristatyta kovai su maisto švaistymu skirta kilnojamoji paroda, kuri čia liks ir bus eksponuojama visą rugsėjo mėnesį. Taip pat marijampoliečiai ir miesto svečiai rinkosi į dokumentinio filmo „Dėmesio – maistas!“ peržiūrą. Tai pirmas lietuviškas tokios tematikos filmas, todėl jame rodomi faktai apie maisto švaistymą neretą labai palietė ir net šokiravo bei privertė susimąstyti apie savo kasdienius įpročius.

Šis regioninis renginys – tai projekto „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje!” dalis. Projektą finansuoja Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo NVO Programa Lietuvoje.