2015-03-01
Šių metų vasario 26-ąją Utenoje vyko diskusija „Stabdyk maisto švaistymą Lietuvoje!“ Savivaldybėje prie apskritojo stalo susėdo „Maisto banko“, miesto valdžios vadovai, maisto gamintojai, ūkininkai, prekybininkai ir nevyriausybinių įstaigų atstovai. Tai vienas iš dešimties projekto „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje!“ renginių. Jį remia Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo 2009–2014 m. NVO programa.
Diskusijos tikslas – rasti kompromisą tarp vietos valdžios, verslininkų ir nevyriausybinių organizacijų vadovų. Juk dažnai miestuose bei kaimuose įsikūrusios didžiulės maisto gamyklos sukaupia neparduodamo, bet tinkamo vartoti maisto. Deja, net ir norėdami paaukoti maisto labdarai, prekybininkai susiduria su jo dalinimo problema. Juk viename kaime skurstančiųjų gali būti ne tiek daug, o maistą išdalinti reikia skubiai. „Mes norime sukurti sistemą, kuomet vietos valdžia padėtų mažoms nevyriausybinėms organizacijoms surinkti gamintojų atiduodamą maistą“ – kalbėjo „Maisto banko“ vadovas Vaidotas Ilgius.
Viešėdami Utenoje „Maisto banko“ atstovai apsilankė viename iš mesos produktų gaminimo farbrikų. Čia jie matė, kaip darbuotojai rankomis formuoja aukščiausios rūšies vyniotinius, dešras ir kitus gaminius. Kiekvienas jų – idealios formos ir svorio. Deja, ne visi šie su meile pagaminti skanėstai patenka ant vaišių stalo. Juk siekiant padaryti tobulo dydžio vyniotinius nemažai perteklinės mėsos paprasčiausiai išmetama. „Tai labai aukštos klasės, brangūs produktai, manau, kad ne vienam fabriko darbuotojui skauda širdį suvokiant, kad dalis jo kruopštaus darbo keliaus tiesiai į šiukšliadėžę. Juolab, kad net ne visi fabriko darbuotojai galėtų sau leisti įsigyti tokį gaminį parduotuvėje“ – savo įspūdžiais dalinosi „Maisto banko“ vadovas Vaidotas Ilgius.
Savivaldybėje „Maisto banko“ atstovai pristatė maisto švaistymo problemą nagrinėjantį filmą „Dėmesio – maistas!“. Utenos žiūrovus šis filmas šokiravo: juk dauguma žmonių net neįtaria, kiek daug maisto kiekvieną dieną mūsų šalyje paprasčiausiai išmetama. Visi diskusijos dalyviai sutarė, kad tinkamas vartoti maistas turi keliauti ne į šiukšlynus, bet į skurstančiųjų namus, o šiam tikslui pasiekti vietos valdžia, verslininkai ir nevyriausybinės organizacijos privalo eiti išvien ir rasti tinkamus sprendimus.